A Massányi Gombdinasztia 3 generációs története – utódlási kényszerek és kudarcok nélkül

Massányi Kingát ügyvédként ismertem meg egy megbízás kapcsán. Igazi kreatív gondolkodó, aki nem “csak” éli az életet, végzi a feladatokat és pénzt keres, hanem mindig valami új és előre vivő éltető energiák irányába mozdul.  Maratont fut, gyermeket nevel, iskolapadban és az életben is tanul, céget irányít és a jövőt építi. Spontán “hippitanyásan” vagy éppen egy vasember konok kitartásával.  A TEDxSomloiStWomen előadását itt megnézheted, ahol a hétköznapi csúcsmászásról beszélt a hallgatóságnak.

Kreatív szerző, saját stílussal, bloggal, fotókkal, írásokkal, ruhákkal és egy saját gombdinasztiával, melyet utódként kapott a családjától. Nagyapja 1931-ben alapított családi vállalkozását 2006 óta vezeti tovább, amely ma is aktívan működik. Erről kérdeztem – hogyan csinálja?

Gombdinasztia

A Gombdinasztia már 3 generáción ível át!

Mi az a Gombdinasztia Kft. és hogyan cseppentél bele?

Nagyapám által – 1931-ben alapított gomb-, és szerszámgyártó cég. Nem cseppentem, hanem ide születtem. Soha nem érdekelt, a szerszámgyártás, még a gombok se vonzottak, sőt kimondottan zavaróan hat rám egy műanyaggombos ruha.

A kreatív milliő megteremtése, valaminek a létrehozása, a megálmodott dolgok valósággá konvertálása ami mindig vonzott és ez a mai napig így van. Mivel a sajátom, a cég szervezésétől kezdve, a menedzselésen át az egészre úgy tekinthetek mint egy alkotó folyamatra. Természetesen a realitásokat mérlegelve.

Jelent-e bármifajta terhet a családi örökség, az elődök által kitaposott út?

Nagyapám és apám műszaki végzettségűek voltak, előbbi vasesztergályos és lakatos, utóbbi szerszámkészítő szakmunkás, majd a maszek múltos megbélyegzés miatt, hat próbálkozás után gépészmérnök. Ő ebben találta meg az alkotás örömét. Emlékszem egyszer mutatta, hogy milyen gyönyörű egy szerszám, ha elkészül. Nem igazán értettem akkor, felnőtt fejjel jöttem rá, hogy mit szeretne.

Nem hiszem, hogy a szülők szabják meg a gyerekek útját, a liberális – mind politikailag, mind gondolkodásban – felfogású szüleim nem erőltették rám az ő világukat, így sosem éreztem kényszernek, hogy ezt kell csinálni. Amikor „így alakult”, akkor jöttem én, és akkor nem volt teher, bár a gondolkodásomat meglehetősen át kellett alakítanom 38 évesen, hogy működtetni tudjam a családi örökséget.

Massányi gombgepek

Régi gépek és gombok – modern cégvezetés

Azonkívül, hogy továbbvittem a tevékenységet, bár módosítottam sok mindenen, az alapokat megőriztem, létrehoztam a Gombmúzeumot – a gombgyártás ipartörténeti emlékhelyét. Ott az egykori, még nagyapám által tervezett gépek mellett, az ősök iratai is megtekinthetőek.

Téged anno megkérdeztek-e, hogy szeretnél-e utód lenni?

Ez nem is került szóba, mindig a humán tudományok érdekeltek. A realitást mérlegelve  csinálom ezt most.

Mit tervezel tovább adni az általad is megörökölt hagyományokból?

Precizitás, pontosság, alkotókészség, kreativitás, kitartás voltak az elődök jellemzői. Ezekből egyet biztos örököltem, és valószínűleg a következő generációk is hasonló tulajdonságokkal bírnak.

Ami új, hogy kineveztünk egy cég születésnapot és azt megünnepeljük. De nem vagyunk merev, rigorózus konzervatív szervezet. Inkább hasonlítunk egy boldog hippitanyához, vagy egy kreatív ügynökséghez, ahol műhelymunka folyik, természetesen az ésszerűség határain belül. És mindig fejlődni kell. Bár nem tartozik szorosan a vállalkozáshoz, de mivel mindig nyitott vagyok az újra, a BaracskaiMérő Iskola első évfolyamán kreativ ökológiai tanácsadó lettem. Mindig nyitottnak kell lenni az újra, ezt vallom.

Massanyi_Kinga_portre_2013

Massányi Kinga is átadja majd utódjának a családi vállalatot.

Te is tudatosan fogsz a családi vállalkozásban majd utódot választani?

Tudattalanul nehéz lenne. A tudatosság mindenhol, ahogy nálam se volt teátrális jelenet, nem szóltak a fanfárok, nem jött ki az országos, de még a helyi tévé sem, nem tudósítottak róla, még csak egy kamerának vigyorgó fotó se örökítette meg a napot.

Aláírtuk, másnap elmentem Firenzébe maratont futni, 1 hét múlva kezdtem a munkát.

Ugyanígy volt a gyerekekkel, már megtörtént az átadás, nem volt semmi hókuszpókusz, amikor kellett, a realitás talaján maradva  döntöttek így a – humán érdeklődésű – lemenőim, hogy most itt a cégben van a helyük.

Köszönöm hogy elmesélted olvasóimnak ezt a példaértékű történetet.

Családi sikereket és a negyedik generációnak is minden jót kívánok! Valódi, jó például szolgál a családod története ahhoz, hogy másoknak is sikerülhet…

This entry was posted in családi vállalat utódlása, utódkeresés, vagyontervezés and tagged , , . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>