Hasznos linkgyűjtemény a Haszon Akadémia hallgatóinak. Köszönöm!

A Haszon Akadémia 2013. szeptemberi konferenciáján  – melynek címe: Tulajdonosi és vezetői utódlás családon belül és kívül – még az előadáson megígértem, hogy itt, az Utódlási Blogon elérhetővé teszek egy hasznos linktárat itt, a cikkgyűjteményben.  A linkek olyan jogszabályokhoz vezetnek el, amelyek hasznosak lehetnek az utódlási dilemmák és kérdések felmerülésével összefüggő, kifejezetten jogi problémák megoldásához.

A régi Ptk. 2014. tavaszán átfogóan módosul majd. érdemes követni!

A régi Ptk. 2014. tavaszán átfogóan módosul majd. érdemes követni!

 A Polgári törvénykönyvünk alapvető reformok előtt áll. 2014. tavaszától életbe lépnek az öröklési jog új szabályai (pl. a házastárs egy gyermeknyi helyen örököl, vagy pl. a kötelesrész a végrendeleti öröklés esetén az eddigi 1/2-ed rész helyett 1/3-ad résznyire csökken).

A régi Polgári törvénykönyv, amely 2014. tavaszáig hatályos ITT ELÉRHETŐ.

Az új Ptk. szabályait már lehet követni az interneten is, például EZEN A LINKEN.

Nemcsak az öröklési, de a házassági vagyonjogi szabályok is megváltoznak. Korábban e szabályokat a Családjogi törvény szabályozta, amely az új Ptk. megalkotásával és hatálybalépésével végleg bekerül ebbe az egységes polgári jogi kódexbe. A régi szabályokat a házasságról és a  családról szóló úgynevezett Családjogi törvényben EZEN A LINKEN lehet ellenőrizni, visszakeresni.

Az előadáson nemcsak az öröklési jogi tévhitekről tartottam előadást, hanem beszéltünk néhány házassági és családjogi szabályról is, sőt, kitértem a hagyatéki eljárás menetére, és a közjegyzők személyére. Arra, hogy milyen fontos jelentősége van annak, hogy még az alapító életében érdemesebb a megfelelő döntéseket meghozni, és elkerülni a családi vállalatokra oly jellemző, heves érzelmekből, régi kötődésekből vagy sérelmekből eredő eljárásjogi vitatkozásokat. A közjegyzői eljárásról és a közjegyzők szerepéről több jogszabályban is találhat kedves Olvasó fontos tudnivalókat. A legfontosabb a Hagyatéki eljárásról szóló törvény – amelyet EZEN A LINKEN találhat -, ebből  megtudhatja  egy öröklés utáni eljárás részletes menetét, a közjegyzőkről szóló jogszabály pedig megmutatja ezen állami hatóság jogköreit és szerepét ezekben az eljárásokban is. Az Országos Közjegyzői Kamara egy olyan szakmai szervezet, amely a közjegyzői kar tagjait koordinálja. Ezt ITT KERESSE.

Dilemmák az utódlásban ==> szakértői gondolkodás szükséges.

Dilemmák az utódlásban ==> szakértői gondolkodás szükséges.

Bár úgy tűnik, egy jogszabály elolvasásával megtudhatunk mindent az adott kérdésről, ez természetesen nincsen így.

Mikor és hogyan vitatható egy okirat?

Mikor évül el egy megtámadási igény?

Vajon mit tehet a kötelesrész jogosultja, ha mégsem fizetik ki őt?

Vajon a cégüzletrész öröklési vitája melyik bírósághoz tartozik?

A pereskedésnek van-e értelme, és hogyan lehet egyezséget kötni?

Ez máris néhány olyan egyszerű kérdés, amely mégsem tudható meg a fenti jogszabályokból, pedig az utódlási dilemmában érintett cégtulajdonos, cégvezető elolvasta azt, és érti is. A konkrétan az örökléssel és a hagyatéki eljárással foglalkozó jogszabályokon túl a polgári jog komplex ágazatában számos eljárásjogi és az igényérvényesítésre vonatkozó más szabály is található. Ezeket lehet, hogy egy végrehajtási rendeletben, vagy a törvény, a kódex más helyén (az általános rendelkezésekben vagy éppen egy másik, nem mindig logikusnak tűnő fejezetében kellene keresni.). A jogsértő szerződések, okiratok jogi következményei akár másik jogági szabályban (pl. okirathamisítás, csalás a büntető kódexben) is tartalmazhatnak még olyan rendelkezést, amelyet az adott utódlási dilemmában számba kell venni.

Csupán a jogszabályok olvasása és megértése azonban nem elegendő a problémák megoldásához.

A bírósági gyakorlat, a jogviták rendezésének tudása, vagy akár az ügyvédi kamarai fegyelmi gyakorlat ismerete vagy az ügyvédi törvény tudása (pl. a végrendelet szerkesztése során elkövetett tipikus ügyvédi hibák) is elengedhetetlen a családi probléma rendezéséhez. Az egyezség megkötéséhez színtisztán a jogi ismeretek sem elegendőek. Kellenek emberi, pszichológiai és/vagy logikai képességek és ismeretek is ahhoz, nehogy a közreműködő jogász a családi vitát tovább szítsa, hanem ellenkezőleg, minden családtag megelégedésére vezesse végig a feleket az adott megoldási folyamaton. A komplex szakértői gondolkodás véleményem szerint elengedhetetlen ezen családi és üzleti problémák felismerésében, analizálásában, megoldásában.

Amennyiben további jogi részletekre vagy jogszabályokra kíváncsi, kedves Olvasó, kérem keressen meg ügyvédi irodám honlapján keresztül, amelyet ITT ÉR EL A LEGGYORSABBAN.

Családi és üzleti sikereket, és megnyugtatóan rendezett utódlási dilemmákat kívánok Önnek! Köszönöm, hogy a Haszon Akadémián meghallgatta előadásomat 2013. szeptemberében.

Remélem hasznosítható ismeretekkel gazdagítottam az Ön tudását, tapasztalatait is.

Itt pedig akár most is küldhet üzenetet a szerzőnek, ha kérdése van az utódlással kapcsolatosan:

This entry was posted in Egyéb, öröklési jog, vagyonjogi szabályok and tagged , , . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>