Hogyan lehet elrontani egy el sem kezdett utódlási tervet? (50 sorsfordító kérdés a szakembertől…)

Most bizonyára megdöbben kedves Olvasóm, hogyan veszem a bátorságot ahhoz, hogy szemére vessem, hogyan tudja/fogja elrontani az utódlást, melyet még el sem kezdett. 

Az idő telik, a jogszabályok változnak...

Az idő telik, el kell kezdeni a tervezést, a gondolkodást…

De kérdezem én: mikor kezdi el erről a – Magyarországon szerintem teljesen tabutémaként kezelt körülményről, a halál közelségéről, életkorom múlásáról, az utánam itt maradó család feladatairól való – gondolkodást? (És a cselekvés még csak a következő lépés lesz!)

Arra biztatom Önt, aki egy ekkora családi vállalatot megalapított, fenntartott és működtetett, hogy kezdje el az eszmecserét – egyelőre magával, igen, ott legbelül… Tudom ám, hogy nem lesz könnyű. Nem mondom, hogy elsőre megtalálja a szavakat, a szempontokat, a szükséges nézőpontokat, de segítek. Ha viszont nem tesz semmit, akkor szerintem elronthat mindent. Bár én tudom, hogy Ön jót akar, de higgye el nekem: az el nem kezdett utódlás tervezés a lehető legrosszabb (nem)döntés a családtagok számára.

Hadd meséljem el, hogy mit történt legutóbb a tanácsadó irodámban, amikor egy Önhöz hasonló kedves ismerősöm nálam járt, és megkért: beszélgessünk arról, ha őt valami nem várt baj érné (baleset, gyors betegség stb.), vajon mi történne a családjában néhány hónap elteltével… és néhány év múltán…

Utódlás tervezésen gondolkodó megbízóm szintén egy Önhöz hasonló alapító, vezető. Cégei, ingatlanai vannak, házastársa és gyermekeik szeretik. Több mint bő 2 órán át beszélgettem vele mindenről, de csak azért hagytuk abba, mert annyi minden felkavarodott benne az utódlás témájának apropóján, hogy közösen úgy döntöttünk: néhány nap múlva folytatjuk a konzultációt. Addig sok mindennek le kell ülepedni benne.

Feltörnek majd az érzelmek - és ez így normális! Erre készülni kell!

Feltörnek majd az érzelmek – és ez így normális! Erre készülni kell!

Nem megy tehát egyszerre minden, de ez így rendjén is van. tehát ne úgy képzeljen el egy ilyen konzultációt, hogy leülünk, eldöntünk mindent aztán kész. Ez nem így fog történni.

Említett ügyfelemmel a feleségéről, a gyermekeikről, egy váratlan halál megtörténtéről, és arról volt egészen konkrétan szó: mi legyen azután, ha ő már nem lesz?! Néha könny csillogott mindkettőnk szemében, néha elszállt egy angyal felettünk – ahogy mondják – a nagy csendben.

Végül olyan megnyugvással állt fel ügyfelem a tea és a kávé mellől, melyet közben iszogattunk, hogy öröm volt látni. Én pedig meggyőződtem arról, hogy IGEN:

Mindig érdemes elkezdeni valami nehezet, valami újat, valami meglepőt – így a családot nézni más szemmel, a gyerekekről beszélni úgy, hogy már nem leszek, vagy éppen a feleség, férj vagyonát megtervezni arra az időre, ha nélkülem kell tovább élnie az életét.És micsoda nagy feladat és felelősség ez!

Az Ön gondoskodása – arra az időre, ha Ön már nem lesz közöttük. Ez a legnagyobb szeretet a világon!

Bizony, a tervezést valóban időben el kell kezdeni, és ha ez megvan, az még legfeljebb csak az első icipici csepp az óriási hordóban. Mindennek az eleje. Az első előtti pillanat, kedves Alapító!

Kellemetlen jogi kockázatok a családi vagyonban és az utódlásban...

Kellemetlen jogi kockázatok a családi vagyonban és az utódlásban…

Nem titkolom, van legalább 50 kérdésem Önhöz! Soknak tűnik, pedig nem is elég.

Ugye tudja: családtagjainak azért fontos, hogy Ön előre gondolkodjon, hogy ha egy váratlan körülmény folytán őket magukra hagyná, jót tegyen velük és ne pedig terhet hagyjon a vállukon.

Hiszen e terhekkel  nekik maguknak, egyedül, az Ön támogatása nélkül kellene majd megbirkózniuk. Gondolom, nem ezt akarja?

  • Töprengett már azon valaha, hogy a családi vállalkozásban foglalkoztatott családtagok becsületesen, fair módon és kielégítően vannak-e díjazva? (Ha nem, hogyan viselik majd a helyzetet, ha az Ön ereje, támogatása már nem tartja össze a családi kötelékeket?)
  • Ha leszavazhatná a családtagjait, a vezetőket a vállalkozásban, határozottan egyeztetett és egyforma jövőképük lenne-e arról, hogy a családi vállalkozása hol tartana majd 5 év múlva? Ha nem, miért nem?
  • Vannak-e szabályok a családtagok vállalati vezetésbe történő belépésére?
  • Hány órát dolgozik jelenleg egy héten? Keményebben dolgozik, vagy kevésbé keményen, mint 5 évvel ezelőtt? És mi a terve arra nézve, hogy fokozatosan lelassítson és élvezze a munkája gyümölcsét?
  • Milyen tárgyilagos kritériumot használ a gyermekei erősségei, gyengeségei, képességei és tehetségei értékelésében? Ahelyett, hogy Ön személyesen kísérelné meg értékelni a lehetőségeiket, mint örökösökét?
  • Vannak-e szabályok a családtagok üzleti tulajdonba történő belépésére?
  • Fennáll-e a lehetősége annak, hogy egyszercsak a tulajdoni jogosultságok a családi vállalkozásában darabokra törjenek a jövőben (vagy most azonnal), szóval hogy senki sem irányít? Ha igen, van-e erre a holtpontra megoldási javaslata, kész koreográfiája?

Biztatom Önt: hiszen annyi komoly döntést meghozott már: vállalatot hozott létre, pénzügyi befektetéseket oldott meg, családot alapított, és most egy újabb kihívással kell szembe néznie. Segítségképpen én is most bemutatkozom Önnek, ha szeretne többet tudni arról, én hogyan dolgozom. ITT TALÁLJA a bemutatkozásomat.

Ha szeretné, hogy sok-sok mindenről együtt gondolkodjunk nemsokára, akkor két javaslatom is van:

Utódlási konferencia a Haszon Akadémián, 2013-ban.

Utódlási konferenciák a Haszon Akadémián.

Kövessen a Haszon Akadémia utódlási konferenciáin. Keresse meg, hogy az országban hol adok elő, jöjjön oda, lépjen hozzám, és kezdjünk el beszélgetni.

Ha azt érzi, hogy máris lenne jó néhány kérdése, amelyre megnyugtató és segítő választ szeretne kapni, és nem csak stresszt okozna Önnek, kérem keressen meg!

Ha Ön inkább telefonon szeretne először beszélni velem, most megadom ügyvédi irodám telefonszámát, kérjen személyesen engem és megbeszélünk egy közeli időpontot egy konzultációra: TEL.: 06/1/225 3041.

És itt rögtön küldhet nekem privát üzenetet is, amit azonnal megkapok, ha Ön elküldi ezt az űrlapot. Töltse ki adataival  és felveszem Önnel a kapcsolatot néhány napon belül:

 

This entry was posted in utódkeresés, vagyontervezés and tagged , , . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>