Jogi kockázatok az utódlásban, azaz: tények és tévhitek az öröklésben…

Az utódlás egy komplex és bonyolult folyamat.Emberi helyzetekből induló, döntésekkel teli út, amely nemcsak konkrét jogi teendőkkel terhes, de még – akár váratlan – pénzügyi következményekkel is jár. Pontosabban: járna, ha a család, az alapító nem tervezné az utódlást.

A kellemetlen jogi kockázatok az alábbi helyzetekből adódhatnak (a teljesség igénye nélkül sorolok fel néhányat, amelyeken kívül még számos előfordulhat.. a való életet ugyanis elég nehéz előre jósolni, a jogszabályoknak pedig kifejezetten lehetetlen valamennyi család valamennyi élethelyzetére konkrét és pozitív megoldást nyújtani):

Kellemetlen jogi kockázatok a családi vagyonban és az utódlásban...

Kellemetlen jogi kockázatok a családi vagyonban és az utódlásban…

1. ) A család valamely vagyontárgya nincs a család nevén, sem családtag személyes vagyonában, sem családi cég vagy más szervezet (alapítvány stb) tulajdonában, mert a vagyontárgy megszerzése még csak folyamatban van.  Eközben az alapítót váratlan betegség éri…

2.) A család valamely tagja, akire a családi vállalat utódlása során számítanak a családtagok, hirtelen eltűnik, eltávozik, megbetegszik, így kiesik a lehetséges utódok közül. (Ha ez egy kellemetlen és váratlan haláleset, meg kell várni az elhunyt családtagra nézve kötelezően lefolytatandó hagyatéki eljárás végét is…)

3.) A családban hirtelen válás következik be, amely megzavarja az addigi nyugalmat, mert az érintett házasságban  házassági vagyonjogi viták merülnek fel, amelyek érintik a családi vállalkozás egyes vagyoni elemit is (ingatlanok, üzletrészek stb.)

4.) Az alapító az eredeti szándékát megváltoztatja, és egy teljesen más utódlási tervvel áll elő, mint amiről addig szó volt. Így a megkezdett cégátalakítások, vagyontárgyak átírása, családtagok bevonása a cégvagyon átszervezésébe meg kell, hogy szakadjon, és újabb megoldásokra lesz szükség.

5.) Addig ismeretlen rokonok tűnnek elő a múltból, akik ráadásul az alapító elhunytára is apellálva  még akár konkrét anyagi igényekkel is előállhatnak a jövőre nézve. Kiszámíthatatlanná téve az addig előre valószínűsített öröklési folyamatot.

Ez a néhány példa is megerősíti, hogy milyen jogi gubancok adódhatnak a családtagok konkrét akaratától független olyan tényezőkből, mint például a betegség, a halál, vagy váratlan személyek felbukkanása.

Az idő telik, a jogszabályok változnak...

Az idő telik, a jogszabályok változnak…

Az utódlás egy komplex és bonyolult folyamat. Az első gondolatok felmerülésétől kezdve a végső megoldás kialakításáig akár évek is eltelhetnek.

Arról is kell szólnunk, hogy a jogszabályok folyamatosan változnak. Ez szintén a családtagok akaratától független tényező. Jogalkotással kárt okozni nem is lehetséges, ezért is fontos egy utódlási folyamatban a jog tudása és a jogi szakemberek igénybe vétele, a megfelelő döntéstámogatás mellé.

Nem elég a családi céges jogász, nem elég a válóperes ügyvéd, vagy az alapító jogász barátja, aki szintén már elmúlt 60, és lehet, hogy nem is praktizál már. A komplex csapatmunkában, a modern jogtechnikákban jártas szakember tudja a komplex tanácsot adni az alapítónak és a családnak.

Az optimális helyzet az, amikor a jogi szakma művelői közül is akár többen – egy-egy szakterület specialistájaként – együttműködve segítenek az utódlási döntések kivitelezésében.

Számos tévhit is kering az emberek között az öröklésről, amelyek közül többel is már találkozott a cikk szerzője az ügyvédi konzultációkon. Ezek közül lássunk néhányat, a teljesség igénye nélkül:

Nem érdekel, utánam az özönvíz! Vajon ez jó taktika?

Nem érdekel, utánam az özönvíz! Vajon ez jó taktika?

“Ha végrendelettel teszek valakit örökössé, senki más nem örökölhet, ugye?” Dehogy! Elfelejtik, mi lesz a kötelesrésszel….

“Ha az ingatlan nincs a nevemen, akkor nem is az enyém, igaz?” Dehogynem! Elfelejtik a házastársak ingatlan-nyilvántartáson kívüli lehetséges tulajdonjogát…

“Trust-ot hozok létre mint Amerikában, és kész. Jó lesz az nekem.” Sajnos nem. A bizalmi vagyonkezelés itthon még nem létezik teljesen, csak 2013 alkották meg a legújabb szabályait, de még ezeket is az azokat támogató adójogi szabályok nélkül Erre tehát még várni kell.

“Csak az egyik gyerekem lesz az örökös, a másiknak nem adok semmit.” Sajnálom. Ha a gyermek nem tört az alapító életére, vagy más hasonló nagyságú bűnt sem követett el ellene, ez bizony nem lesz lehetséges.

“Feleségemre hagyok mindent, a gyerekekkel majd ő állapodjon meg.” A hatályos öröklési szabályok ezt nem teszik lehetővé. Az özvegyi joggal és a kötelesrésszel is számolni kell, ehhez már tényleg öröklési jogban jártas ügyvéd kell.

“Életemben mindent ráiratok egyvalakire, jó lesz az úgy.” Ne feledjük el, hogy a fedezetelvonó, vagy csalárd céllal megkötött szerződések akár még érvénytelenek is lehetnek. Ráadásul az adóhivatal a családtagok közötti ügyleteket különös figyelemmel nézi majd, így ezek szövegezéséhez feltétlenül kérdezzék meg a család jogászát is.

“Én eldöntöm, utána már nem lehet mit tenni.” Nos, a hagyatéki eljárásban lehetséges nemcsak a végrendet vitatása, hanem új igények bejelentése is, pl. hagyatéki hitelezői igény formájában. Sőt: az örökösök még egyezséget is köthetnek, melyet a közjegyző okiratba foglalt. Így nem induljon ki abból, kérem, hogy utánam az özönvíz.

Az utódlási kockázatok közül a fentiek csak a jogi kockázatokat jelentik, melyek pénzügyi teherrel is párosulnak majd. Illetékfizetés, eljárási díjat teljesítése, ingatlanátírási költségek, ügyvédi, közjegyzői díjak stb. látható: ahhoz., hogy a költségeket és a kockázatokat csökkentsük, érdemesebb az improvizatív öröklés helyett előre eldöntött utódlási tervet megvalósítani.

Családi és üzleti sikereket, kitűnően menedzselt vagyonutódlást kívánok, kedves Olvasóm!

Ezen a kapcsolatfelvételi űrlapon küldhet a szerzőnek üzenetet, ha az utódlás témájában szeretné felvenni vele a kapcsolatot (mert tanácsot kér tőle, vagy együttműködésre törekedne vele egy konkrét utódlási helyzetben). Itt adja meg adatait:

This entry was posted in öröklési jog, vagyonjogi szabályok, vagyontervezés and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>