Utódlás vagy öröklés? Meglepetés vagy irányított átadás?

A családi vállalatban felhalmozott vagyon cégeket, ingatlanokat, eszközöket, kapcsolatrendszereket, szakértőket, akár egész kontinenseket átívelő vagyonmennyiségeket is jelent.  Egy ilyen mennyiségű és kiterjedésű vagyon átadása nem megy egyik napról a másikra. Az utódlás nem egyszerűen csak öröklést jelent. Míg az öröklés egy tisztán jogi szabályozási tárgykör, amely előre meghatározott szabályok és lehetőségek megvalósulását jelenti az alapító halálát követően egy konkrét jogi eljárás útján (hagyatéki eljárás), addig az utódlás egy általános helyzetet jelent.

Ki legyen az utód?

Ki ne legyen az utód?

Ha van utód, ki legyen az alapító? Még életében milyen szerepre számíthat az utód mellett?

Ha nincs utód, mi tegyen az alapító? Kit válaszon gyermeke helyett utódjául?

Vajon mi történne a családi cégcsoporttal egy váratlan haláleset kapcsán?

Sajnos nem a legkönnyebb helyzet a tipikusan előforduló eset: ha az alapító halálakor a vagyont az az egyetlen gyermek örökli, aki szeretne is az alapító után annak helyében lépni. Ilyen ideális helyzet a legtöbb családi vállalkozásban nincsen.

Mert: vagy nincsen gyermek, vagy nem egyetlen gyermek szeretne az alapító helyébe lépni. Vagy: a gyermek nem is szeretne utód lenni, de a meny vagy a vej igen. Esetleg több házastárstól származó gyermek is pályázna az utódi pozícióra a vállalatban, de az édesanyák nem értenek egyet ezzel, mert nem jó a viszonyuk egymással. MI történik akkor, ha a szereplők félreismerik egymást, és az, amire a másik számít, egyáltalán nincs úgy. De ha nem beszélnek róla, alapvető félreértésekbe torkollhat egy vállalat jövőjének tervezés egy adott váratlan pillanatban. Lehet, hogy az alapító a gyermekeiben gondolkodik, pedig az ambíciózus feleség is át tudná venni a stafétát. És a leánygyermekére vajon az alapító ugyanúgy tekint, mint a fiúgyermekekre? Valljuk be őszintén: ez is kérdés lehet.   FOLYTATÁS, EZ ÉRDEKEL:    TOVÁBB OLVASOK ITT. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>